EXCELLENT SARLAT

DE GESCHIEDENIS VAN SARLAT

Sarlat-la-Canéda staat op de kaart sinds het einde van de 8e eeuw, toen er een Benedictijnen klooster werd gebouwd. Achter de Kathedraal herinnert de architectonisch bijzondere ‘Lanterne des morts’ ons aan Saint Bernard, die in 1147 Sarlat aandeed op zijn terugreis van de kruistochten.

Het stadje had te lijden onder de Noormannen en in de 15e eeuw onder de 100 jarige oorlog door de ‘strategische’ ligging tussen de koninkrijken van Engeland en Frankrijk. De goed ommuurde stad kon alle aanvallen echter weerstaan en kwam pas op het einde van de 100 jarige oorlog in Engelse handen toen Koning Edward III heel Zuid West Frankrijk in bezit kreeg in ruil voor zijn aanspraak op de Franse troon. 10 jaar later werden de Engelsen verjaagd en werd Sarlat weer Frans. Na de 100 jarige oorlog teisterden de heilige oorlogen de omgeving en de stad, tot de vrede aanbrak met aanstelling van koning Henry IV. Begin 17e eeuw begon Sarlat, al sinds 1317 in bezit van een bisschopszetel, met de bouw van Kathedraal Saint Sacerdos; de Heilige Maria-kerk en vele prachtige stadshuizen, allemaal intact gebleven tot de dag van vandaag.

In de 17e en 18e eeuw was Sarlat een welvarende stad, maar daarna raakte Sarlat zo’n 150 jaar lang in de vergetelheid vanwege de slechte ligging ten opzichte van de gangbare transportroutes over water en spoor. Pas toen zo’n 50 jaar geleden het wegtransport daarin een steeds groter aandeel kreeg, kwam Sarlat weer in beeld.

In veel Franse steden vielen de pittoreske, met kinderkopjes geplaveide steegjes en de monumentale gebouwen met hun versierde trapgevels vóór die tijd al ten prooi aan de modernisering van de stad. Sarlat dankt het behoud van haar historische stadskern aan haar slapende bestaan tijdens de industriële revolutie en bovendien aan het Restauratie plan en de bijbehorende subsidies van Malraux, daterend van 4 augustus 1962. De oude gevels konden werden hersteld; in de stoffige stadskwartieren kwam leven en levendigheid terug. Een bezoek aan Sarlat is onvergetelijk, alleen al door de eeuwenoude, serene architectonische schoonheid van de stad.

SARLAT VANDAAG DE DAG

De Rue de la République is nu de grote winkelstraat van Sarlat. Die smalle rechte weg, aangelegd in de tijd van de paardenkoets, snijdt Sarlat precies in tweeën. Aan weerszijden van deze weg waan je je in de Middeleeuwen en zie je na een korte wandeling de oude stadsmuur en torens terug in de muren van de huizen.

In juli en augustus is Sarlat in de ban van het theaterfestival, op podia binnen en buiten. En drukbezocht door toeristen, in het bijzonder op zaterdag en dinsdag: de marktdagen. Je vindt in Sarlat ook in de boetieks een grote keuze aan overheerlijke streekproducten zoals walnotenolie, fruitlikeur, foie gras, noga. En ambachtelijk gemaakte macarons, chocolade en ijs in de meest bijzondere smaken.

Het Office de Tourisme (VVV bureau) van Sarlat-la-Canéda heeft veel informatie voorhanden, o.a. een Nederlandtalige wandelroute door de stad. Er worden door het bureau ook allerlei activiteiten als thema-wandelingen, brocante markten en proeverijen georganiseerd en er zijn mooie souvenirs, boeken, speelgoed en spellen te koop.