EXCELLENT SARLAT

ENKELE VOORBEELDEN VAN WAT ER TE DOEN IS IN DE OMGEVING VAN SARLAT

Er zijn prachtige wandelingen te maken in de omgeving. Ze liggen klaar in de gîte, maar u kunt ze alvast bekijken.

Het domein van de HANGENDE TUINEN VAN MARQUEYSSAC bevindt zich op een langgerekt rotsblok in een bocht van de Dordogne, waardoor zij aan alle kanten een prachtig uitzicht over de omgeving biedt. Ook in de bos-tuinen zelf is er veel te zien, te ontdekken en te doen. ’s Zomers wordt op donderdagavond het park sprookjesachtig verlicht met 2000 kaarsjes!

Bezoek in het kleine, pittoreske SAINT GÉNIÈS op een zondagmorgen de weekmarkt of ’s zomers op woensdagavond de gezellige eetmarkt, waarbij de achteraf en hoger gelegen Donjon en Kapel ook een korte bezichtiging waard zijn.

Kies uw kasteel: In CASTELNAUD loopt u bijna zeker een ridder tegen het lijf en komt de bezoeker alles te weten over de wapens uit die tijd. In BEYNAC geven het ingerichte kasteel en de aanpalende stenen huizen die, tegen de steile klif opgebouwd, de tand des tijds hebben doorstaan, een authentiek beeld van hoe kaal het leven in de middeleeuwen geweest moet zijn in en rond de burcht. Beynac kwam door een huwelijk met de laatste erfgename (toen 3 jaar oud!) in handen van de heer Pons de Commarque die de Engelsen uit Sarlat en omstreken verdreef rond 1375. Deze adelijke familie heeft nog steeds bezittingen in de Dordogne vallei. Hun ouderlijk huis is kasteel (nu ruïne in wederopbouw met originele informatiemap/ rondwandeling) DE COMMARQUE niet ver van Saint Géniès, ook een bezoek waard.

Of bekijk de kastelen vanaf het water! In LA ROQUE GAGEAC of BEYNAC stapt u op een ouderwetse GABARE voor een ontspannen tocht van een klein uur, waarbij de gids u via een audioguide en koptelefoon in uw eigen taal vertelt wat er te zien is.

Ook qua GROTTEN voor ieder wat wils, bijvoorbeeld GOUFFRE DE PADIRAC waar de bezoeker in een grote ronde put afdaalt en als door een koker naar de lucht staart, waarna hij over een ondergrondse rivier het bezoek vervolgd. In LASCAUX, op de werelderfgoed lijst vanwege de 17.000 jaar oude tekeningen, is de uitleg waarom u als bezoeker in een kopie staat van de beschermde grot onderdeel van de attractie. Minder beroemd: PROUMEYSSAC met als bijnaam ‘De Cathédral’, heeft een licht- en geluidshow en enkele verrassingen in petto. Voor u in LACAVE de 12 verschillende zalen bezoekt, rijdt u de grot binnen in een elektrisch treintje.

Voor een actief dagje uit de volgende tips: de GOLFBAAN van Siorac-en-Perigord of Souillac; een FIETSTOCHT over het prachtige Vélo Verte, aangelegd op de oude spoorbaan tussen Sarlat en Souillac en dus redelijk vlak, vanwege de bestaande tunnels en bruggen; een FIETSTOCHT door de prachtige vallei van Céou; ZWEMMEN in de Dordogne, een meertje of zwembad; het huren van een ATB, SPELEOLOGIE en BERGKLIMMEN voor de durfals; een tocht met KANO/ KAJAK of een BOOMKLIMPARCOURS voor alle leeftijden.

De beroemde bedevaartsplaats ROCAMADOUR bestaat uit een kasteel boven op de berg, een kruisweg en heiligdom halverwege de helling en een toeristisch winkelstraatje met leuke restaurantjes onderaan. Tel de riddershow (’s zomers) en vogelshow bij het kasteel, de Grotte des Merveilles, het apenbos Fôret des singes, Prehistologia en/of geiten(kaas)boerderij Borie d’Imbert daar bij op en de dagtrip is compleet.

KINDEREN zullen zich prima vermaken in en bij het water, op een boomklimparcours, in prehistorisch park, dierenpark of riddershow. In le Bugue liggen naast elkaar pretpark BOURNAT, het aquarium en de jungle-midgetgolfbaan. In veel kastelen, tuinen, grotten en stadjes is er speciale aandacht voor de jeugd in de vorm van een speurtocht en ieder dorp heeft wel een speeltuin/ picknickplaats.

In het historisch museum LE THOT mogen de kinderen zelf een grottekening maken of boogschieten. Ze zien prehistorische dieren terug in de indrukwekkende grottekeningen, in een 3-D voorstelling en in het park buiten. Voor volwassenen zijn de wereldberoemde grotten van Lascaux interessanter. Beide in MONTIGNAC, waar de terrasjes langs het water u uitnodigen voor een uitgebreide lunch of lekker ijsje …

Omdat de oude kern van TERRASSON op terrassen tegen de berghelling ligt, mag u rekening houden met hoogteverschillen tijdens de stadswandeling, die u langs vele fonteinen, de oude voetgangersbrug (waarop weekmarkt op donderdag) en de Jardins de l’imaginaire brengt. In deze moderne thematische tuinen, speelt water ook een belangrijke rol. En Terrasson heeft een chocolademuseum waar het proces bewonderd en het product geproefd en gekocht kan worden.