Wandelen

Er zijn prachtige wandelingen te maken in de omgeving. Ze liggen klaar in de gîte, maar u kunt ze alvast bekijken.

Markten (eet-, week- en brocante)

In het hoogseizoen worden er eetmarkten georganiseerd, bijvoorbeeld op woensdagavond in het kleine, pittoreske SAINT GÉNIÈS (15 km van Sarlat), donderdagavond in PAULIN (20 km van Sarlat), vrijdagavond in SALIGNAC (15 km van Sarlat). Kijk voor een volledig en actueel overzicht van week- en eetmarkten op deze website. Vanaf 18.30 uur kiest u bij kraampjes de ingrediënten voor een zomerse maaltijd, die u nuttigt aan lange tafels. U betaalt een kleine entree voor de organisatie en ruimt zelf uw tafel af. Gaat u in het hoogseizoen naar de weekmarkt in Sarlat, zorg dan dat u er vroeg bent. De Fransen stromen massaal toe vanaf 10.30u om aansluitend ergens te gaan eten. Op deze website vindt u een overzicht van de dorpsfeesten, vaak met een rommelmarkt of brocante en met de plaatselijke feestcommissie achter het buffet.

Kastelen Castelnaud, Commarque, Milandes of Beynac

Er is heel wat te kiezen. Waar het toeristische CASTELNAUD (13 km van Sarlat) vooral jongens (van alle leeftijden 😉 zal aanspreken met de vele middeleeuwse wapens, wandelen bezoekers in COMMARQUE (17 km van Sarlat) tussen de renovatie-werklui en archeologie-studenten. Je krijgt een map mee met tekeningen van hoe een kamer of kapel ooit was (en weer wordt?), erg origineel. Er is ook een wandeling waarbij je het kasteel vanaf een afstand kunt bewonderen, echt een bezoek om de tijd voor te nemen. MILANDES (18 km van Sarlat) is ingericht als een museum voor haar laatste bewoonster: Joséphine Baker. Zij was een bekende zangeres, model voor de chicita-bananen in een rokje van bananen, verzetsheld in de tweede wereldoorlog en adoptiemoeder van een gezin met kinderen uit alle werelddelen. Je komt er achter waarom zij haar extravagante verbouwing van Milandes nooit heeft kunnen voltooien. En er is een indrukwekkende roofvogelshow achter het kasteel, 2 keer per dag. In BEYNAC (12 km van Sarlat) zie je een kasteel dat vaak als filmdécor gebruikt wordt. Als je geluk hebt zijn de tafels gedekt en er hangt altijd een varken aan het spit in de keuken. Er komen minder Nederlandse families dan in Commarque, er lopen ‘gidsen’ rond, i.p.v. ‘ridders’.of

Prehistorie

Wilt u verder terug in de tijd? Combineer LA ROQUE SAINT-CHRISTOPHE (28 km) en het MAISON FORTE DE REIGNAC (25 km van Sarlat) in een daguitstap. Uitgehakt (hoog) in de rotswand boven de Vézère rivier bieden zij een goede documentatie van het leven in de prehistorie tot en met de middeleeuwen. Beide attracties liggen aan dezelfde weg tussen Le Bugue en Montignac, maar hebben ieder een eigen parkeerplaats en entree. Tip: u kunt tussendoor gaan lunchen in het centrum van MONTIGNAC langs het water.

Tuinen Marqueyssac, Eyrignac of Imaginaire

Bezoek de TUINEN VAN MARQUEYSSAC (11 km van Sarlat), op een langgerekt rotsblok in een
bocht van de Dordogne, waar u de gabarres en kanoës ziet varen vanaf het uitzichtspunt. Bij de ingang krijgt u een prachtige plattegrond van de tuin, het is een heerlijke plek, ook om met kinderen te bezoeken. Paden, doolhof en waterpartijen zijn aangelegd in het bestaande bos. Tegen bijbetaling is er een klimparcours voor 10 jaar en ouder, langs een rotswand (niet geschikt wanneer u hoogtevrees heeft!). ’s Zomers wordt op donderdagavond het park sprookjesachtig verlicht met 2000 kaarsjes… dan dient u wel extra/opnieuw entree te betalen. Er is een restaurant/ terrasjes maar eigen picknick mee dat mag ook. In de TUINEN VAN EYRIGNAC (13 km van Sarlat) is juist niets aan het toeval overgelaten: de tuin is prachtig onderhouden en u wordt verzocht om niet op het gras te lopen. U kunt een rondleiding lopen (voor kinderen is er een speurtocht, maar we raden voor hen toch echt Marqueyssac aan). Er is veel te zien, goede uitleg ook. Op woensdagavond is er de mogelijkheid om te gaan picknicken in Eyrignac, waarbij de dresscode WIT is. In LES JARDINS D’IMAGINAIRE (35 km van Sarlat) is staan de planten en prachtige waterpartijen symbool voor oude legendes, formules, etc. Indrukwekkend, met een verplichte rondleiding, u mag niet zelf rondlopen. Vooral leuk wanneer u een beetje Frans begrijpt, anders wat langdradig.

Terrasson-la-ville-Dieu

Terrasson (35 km van Sarlat) is een prachtig dorpje met haar vele fonteinen, muurschilderingen, ambachtelijke winkeltjes, de cathédraal waarop op zomeravonden een lichtshow wordt getoond, het chocolademuseum BOVETTI, de Jardins d’Imaginaire, de middeleeuwse voetgangersbrug met weeg-huisje… Bij de Office de Tourisme kunt u een plattegrond ophalen. De oude kern ligt op terrassen tegen een berg dus u loopt veel trappen op en af. De weekmarkt (donderdagochtend) is een aanrader. Bij de voetgangersbrug kunt u een kort boottochtje maken.

Rocamadour

Rocamadour (52 km van Sarlat) is een bedevaartsplaatsje, prachtig gelegen op een berghelling en zo verdeeld in 3 niveaus. Tip: parkeer boven bij het kasteel en wandel naar beneden, langs de ‘lijdensweg’, de uit de rots gehouwen Cathédral en via de ‘pelgrims-trap’ naar de winkelstraat. Daar vind je goede restaurantjes en mooie souvenirs. Loop door tot je de stadpoort uitstapt en daar begint links, tussen de tuinen, een voetpad terug naar boven. Dit voetpad brengt je naar een soort ski-lift IN de rots, en die lift brengt je terug naar de parkeerplaats. Een mooie daguitstap vanuit Sarlat. Aan de parkeerplaats boven zit ook een mooi vogelpark LE ROCHER DES AIGLES en zomers de indrukwekkende riddershow PARC DURANDAL met stuntmannen op paarden.

La Roque Gageac

La Roque Gageac (14 km van Sarlat) is een dorpje langs de Dordogne, gebouwd in en tegen een rotswand wat je vooral goed ziet wanneer je een boottocht maakt met een GABARRE of KANO. In La Roque Gageac vindt u restaurantjes en winkeltjes. Het is leuk om naar boven te klauteren, om in de smalle steegjes een kerkje te vinden en er zijn interessante informatieborden over de vogels die u ziet, over de geschiedenis van het stadje, over de restanten van gebouwen. Er is ook een Office de Tourisme en een tropische tuin. De Gabarre start en eindigt in La Roque Gageac, reserveren niet nodig, er is een gids en evt. een audio guide in verschillende talen. Voor het kanoën de tip om in Castelnaud te reserveren voor de tocht Beynac-Castelnaud. U hoort hoe laat u in Castelnaud wordt verwacht voor het pakken van de spullen en de bus naar Beynac. Dan peddelt u in ruim 2 uur, rustig terug naar Castelnaud (geen stroomversnellingen ofzo), langs kastelen, rotswanden en La Roque Gageac (dan bent u ruim over de helft). Fijn om bij aankomst niet op een bus te hoeven wachten die u terugbrengt naar de auto!

Fietsen op voormalige spoorbaan

U kunt een fiets huren bij LIBERTY CYCLE (in Sarlat) voor een fietstocht over het Voie Vert: een prachtig fietspad, aangelegd op de oude spoorbaan tussen SARLAT en SOUILLAC en dus redelijk vlak. Je fietst op een geasfalteerd fietspad door een lange -goed verlichte- oude tunnel, over spoorbruggen, tussen de bomen en met mos overgroeide rotspartijen. De heen en terugweg zijn hetzelfde, maar dat valt nauwelijks op, zoveel is er te zien. Rijdt u over een ijzeren bruggetje en ziet u aan de ene kant de daken van een dorpje en aan de andere kant een watertje met (gezonken) bootjes, dan hebt u Grolejac aangehouden, ipv Carsac- Aillac. Keer na de brug terug en sla rechtsaf richting Carsac- Aillac. Grolejac ligt namelijk in een vallei en niet meer aan het Voie Vert, dat is niet makkelijk en niet veilig fietsen. Een mooi eindpunt is de brug van Roufillac, één km na de tunnel. Daar vindt u verschillende restaurantjes of kunt u een meegebrachte picknick aan het water nuttigen.

Réserve Zoölogique de Calviac

Wanneer u een dierenpark wilt bezoeken, raden wij CALVIAC aan (12 km van Sarlat). De dieren hebben heel ruime verblijven, waar je als gast doorheen mag lopen over (hoge) loopbruggen. Je loopt letterlijk tussen de bomen, terwijl bv. de apen je negeren en hun ding doen. Dat is weer eens iets anders, dan ‘aapjes voeren’. Het is een ‘serieus’ park, met grappige dieren (zoals een dwerg- nijlpaard) en gidsen die er het hele jaar werken om de opvang, broed-programma’s en het terug uit zetten van dieren in hun habitat, te realiseren.

Grotten Lacave, Lascaux 4, Padirac of Proumeyssac

Wanneer u naar Rocamadour rijdt, komt u langs de grot van LACAVE (40 km van Sarlat). Erg leuk omdat er in iedere zaal een ander thema is. Je gaat met een treintje naar binnen en loopt dan ruim een uur rond. Onze favoriet omdat het een weinig commerciële, heel ‘charmante’ ervaring is. De publieks-toppers zijn: LASCAUX IV (27 km van Sarlat), een interactief, modern museum ter ere van de wereldberoemde grotten van LASCAUX (17.000 jaar oude tekeningen) met een kopie van de grot en vele digitale ‘extra’s’. Vooraf reserveren is vereist. In de GOUFFRE DE PADIRAC (58 km van Sarlat) daalt u af in een immense ‘put’ en wordt u met een boot rondgevaren. Ook hierbij is vooraf reserveren in de hoogzomer een goed idee. In PROUMEYSSAC (29 km van Sarlat) met als bijnaam ‘de Cathédral’ wordt u verrast met een licht- en geluidshow. En dan klautert u naar buiten tussen de stalagtieten, die u in andere grotten juist NIET mag aanraken.

Tips voor de jeugd

Kinderen vanaf 3 jaar amuseren zich in een boomklimparcours bij LA FÔRET DES ECUREUILS of MONKEYFOREST (beide in Sarlat). Kies voor dappere pubers: de VIA FERRATA van La fôret des ecureuils of Les jardins de Maqueyssac (11 km van Sarlat). Met kinderen tot 10 jaar is een bezoek aan het charmante pretpark LE BOURNAT (31 km van Sarlat) een aanrader, waarbij u zich een dagje in 1900 waant. Of bezoek het chocolademuseum in Terrasson (35 km van Sarlat), waar zij zelf iets mogen gieten van chocolade. Een dagje aan het water bij de brug van Castelnaud (kiezelstrand, 13 km van Sarlat)), bij het kleine Lac de Tamniès bij Saint- Géniès (zandstrandje, 15 km van Sarlat) of in een kano, mag niet ontbreken. Ook de riddershow DURANDAL bij Rocamadour (52 km van Sarlat) is leuk voor alle leeftijden. In Sarlat staan er op verschillende plaatsen pingpongtafels in de open lucht. Die staan op de stadsplattegrond aangegeven. Zelf je batjes meenemen, natuurlijk. Sarlat heeft ook bowling Losmoz met pooltafels, airhockey en restaurant.